Paten kaymak için tüm vücudunuzu birbiriyle uyumlu biçimde hareket ettirmeniz gerekiyor. Bu sebeple Paten dengenizi son derece geliştiren bir spordur.
Patene başlarken yapılan hatalar
Koruyucu ekipmana ne gerek var?
Paten kayarken yaralanmaları ve sakatlanmaları önlemek için kask, dizlik, dirseklik ve bileklik gibi koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır. Ben düşmem demeyin işinizi sağlama alın.
Biliyor musunuz?
Paten kaymak 30 dakikada 425 kalori yakar!
Paten 34 farklı kasınızı çalıştırmakla beraber denge koordinasyonunu ve konsantrasyon kabiliyetinizi geliştirmenizde katkı sağlar.
PATEN KAYMANIN FAYDALARI
Faydaları konusunda dünyada yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucunda insan vücuduna daha az zarar vererek yüksek kondisyon ve dayanıklılık sağlamasıdır. Uzmanlar yürüyüş yapan bir insan ile paten yapan bir insan arasındaki farkı yaklaşık 3 kat daha fazla enerji harcanması sağlanıp, aynı mesafeyi katetmesi olarak açıklanmıştır.
Paten, denge ve fizik kondisyonuna dayalı bir spor olduğundan harcadığınız enerji vücudunuz şekillenmesinde önemli bir rol oynayacaktır.
Tekerleki paten yapılan alanlar genelikle açık hava ve sahil bölgesi olmasından dolayı açık havada hem yüksek efor harcayarak ve hem de yoğun oksijen solunumu ile yağlarınızdan veya fazlalıklarınızdan kolaylıkla kurtulabilir ve bunu yaparken de paten kaymanın keyfini yaşayabilirsiniz.
Açık alanda yaptığınız bu sporun en büyük özelliği stresin baş düşmanı olmasıdır. Özellikle stresten uzaklaşmak, eğlenmek ve güzel vakit geçirmek isteyen insanların tercih ettiği spor olma yolunda ülkemizde büyük bir aşama kaydetmeye başlamıştır.
Özellikle son yıllarda bayanlar tarafından büyük rağbet gören bu spor basen ve selülitlere savaş açan sporların başında gelmekle birlikte vücudunuzunda mükemmel bir görünüme kavuşmasında sizlere yardımcı olmaktadır.
Jessica Alba, Halle Berry ve Anne Hathaway gibi yıldızların müthiş bedenlerinin forma girmesini sağlamış Los Angeles’lı ünlü antrenör Ramona Braganza en iyi yağ ve kalori yakan sporları listeledi.
Paten Dersi almalı mıyım?
Tekerlekli Paten dersi almak gerek yetişkinler gerek çocuklar için güvenli bir şekilde öğrenmek, düşmeleri en aza indirmek ve hareketleri doğru ve teknik almasını kendine olan güvenini sosyalleşmesini, küçük yarış, müsabakalarla turlara katılmasına olanak sağlar tüm bunları yaparken eğitmen nezaketinde yapılması hem öğrencileri hem de velileri rahatlatır.
Uygun Fiyatlı Nereden Paten Eğitimi alabilirim?
İstanbul Anadolu Yakası veya Avrupa Yakasındaki size en uygun eğitmene ulaşmak için
+90 505 682 12 40 arayabilir veya [email protected] adresine mail atabilirsiniz.
Hilal Baran – Paten Eğitmeni
Başlangıç Seviyesi Eğitimler
– Yerden Kalkma
– Denge ve Ayakta Durma
– Sabit Durma ve Duruş Pozisyonu
– Dönme
– İlerleme ve Hızlanma
– Topuk Fren ve Saban Duruşu
– T-Fren Başlangıç
Orta Seviye Eğitimler
– Dönerek Durma
– T-Fren
– Paralel Durma
– Zıplama
– Kaldırıma Çıkma
– Kaldırımdan İnme
– Bozuk Zeminlerde İlerleme
– Geri Geri Gitme
– Düz Giderken Geri Dönme
– Cross
Kayak, Snowboard, Longboard, Kaykay, Sörf veya Buz Pateni yaptım. Tekerlekli Paten Öğrenmeme etkisi olur mu ?
Kesinlikle olumlu etkisi olacaktır, denge becerisini arttıran her spor tecrübesi tekerlekli paten öğrenmenizi kolaylaştıracaktır. Daha önce denge sporları yapmadıysanız paten eğitimlerini tamamladıktan sonra diğer denge sporlarına yatkınlığınız artacaktır.
Patene Başlarken Yapılan Hatalar
DURAMIYORUM!
Fren yapabilmek, öğrenmeniz gereken ilk paten becerilerinden biridir. Nasıl duracağınızı bilmiyorsanız muhtemelen hızlıve sert bir şekilde çarpıp düşeceksiniz.
Kaç Saat Paten Kaymalıyım ?
Yeni başlayanlar ilk zamanlarda saatlerce paten kaymak ister. Bu durum çok normaldir ancak yeni başlayanlarda uzun süre paten kaymak denge kayıplarına neden olur. Daha önce çalışmayan kaslarınız çalışacağı için kas ağrısı çekebilir ve patenden uzaklaşabilirsiniz.
Paten bir numara büyük mü olmalı ?
Tekerlekli patenler, ayağa çok iyi uyacak şekilde tasarlanıyor. En iyi performansı ve kontrolü ayağa sıkıca bağlanan, bol olmayan patenler verir. Bol veya sıkı olan patenler, yaralanmalara, ayak vurmalarına ve denge kayıplarına neden olur.Her patenin kalıbı farklıdır. Dar kalıplı patenlerde yarım numara veya bir numara büyük alınabilir. Bunun için tercih edeceğiniz patenin kalıbı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Pateni deneyerek almak en iyi çözümdür. Eğer böyle bir imkan yok ise satıcı ile iletişime geçilmelidir.
Paten Çeşitleri Nelerdir ?
Quad Paten Ayakkabı şeklinde önde ve arkada ikişer tekerleği bulunan, bilek kısmı kısa ve hafif bir patendir. 80’lerde bir çoğumuzun en az bir kere denemiş olduğu nostaljik bir paten türüdür. Bununla birlikte Quad Paten, Sörfçülerin dalga bulamadıkları zamanlarda, sörf tahtalarının altına Quad Paten tekerlerini takarak karada sörf yaptıkları Longboard sporunu keşfetmelerine katkı sağlamıştır. Dikkatli bakarsanız Quad Patenlerin alt ekipmanları Longboard truck sistemine çok benzer özelliktedir. Ancak denge mantığı aynı değildir. Günümüzde pek fazla tercih edilmese de denge problemini en az yaşayacağınız fakat manevra kabiliyeti günümüzdeki patenlere oranla düşük olan bir paten türüdür.
Fitness Paten Daha çok spor yapmak amacıyla kullanılır. Sahil yolu gibi bölgelerde, düz zeminlerde kayılır ve başlangıç için ideal kabul edilir. Paten botunun diğer paten türlerine göre daha rahat olduğunu söyleyebiliriz.
Urban Paten Fitness patenlere ek olarak yollarda ve daha engebeli zeminlerde de kullanıma olanak sağlar. Arzu edilirse başlangıç aşaması içinde kullanılabilir ancak ilk deneyim için fitness paten alıp biraz gelişim gösterdikten sonra urban patene geçilmesi daha doğru bir pratik olacaktır. Urban patenlerin tekerlek aralıkları Fitness patenlere göre daha dar olduğu için denge sağlamak daha zordur.
Hız Pateni Mümkün olduğunca hızlı gidebilmesi için tasarlanmıştır. Tekerlekleri diğer paten çeşitlerinden büyüktür. Başlangıç aşaması için uygun değildir.
Slalom Pateni Belli aralıklar ile yer üzerinde peşi sıra dizilen koniler arasından hızlıca slalom yaparak geçmek için kullanılır. Slalom patenlerin manevra kabiliyetleri yüksek olup, topuk frenleri bulunmamaktadır. Başlangıç aşaması için uygun değildir.
Agresif Paten Özellikle rampalarda ve trabzanlarda kaymak için idealdir. Yüksek yerlerden atlamak için de uygundur. Küçük tekerleri vardır. Küçük tekerleklerin kullanılmasının amacı darbelere karşı olmasıdır fakat aynı zamanda da büyük tekerleklere göre hızlanmak için daha fazla efor sarfetmek gerekmektedir. Bu sebeple sahilde spor yapmak amacıyla kullanıma uygun değildir.
Paten Araçları ve Teknik Özellikleri
Paten Frame
Tekerlerin takıldığı kısma verilen isimdir. Tekerler Frame’e millerle tutturulmuştur. Bunlara ‘Axle’ denir. Frame de bota önden ve arkadan olmak üzere iki vida ile tutturulur. Buna da ‘Frame Bolt’ denir. Özellikle agresif patenlerin Frame’leri urban, agresif veya slalom Frame’ler ile değiştirilip çok amaçlı olarak kullanılabilmektedir.
Paten Fren
Fren patencinin ayağını hareket ettirerek durmasını ve yavaşlamasını sağlar. Yeni başlayanlar için topuk freni yapmayı öğrenmek hayati önem taşımaktadır. Genellikle sağ patenin topuk kısmına monte edilir. Slalomcular ve agresif patenciler genellikle topuk freni kullanmazlar çünkü topuk freni ileri seviye patenciler için hareket kabiliyetlerini engeller.
Paten kaymak sosyalleşmenin harika bir yoludur🥳
Paten kayarak pek çok yeni insanla tanışmak mümkün. Paten turları, etkinlikler ve skateparklar patencilerin en fazla olduğu yerlerdir.Bunun yanı sıra, sosyal medyada bulunan gruplara yazarak çevrenizde paten kayan arkadaşlar bulabilirsiniz. Yeni başlıyorsanız , paten kayan kişilere soru sormaktan çekinmeyin. Eminiz ki , aksi bir durum olmadığı sürece herkes size yardımcı olacaktır 🙃
Yazar: Hilal Baran