Tula Surf House Istanbul Kurucusu Dalga Sörfçüsü Ergun Şenbaş’a sizlerin merak ettiği soruları sorduk.
Kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Nerede doğdun ve meslek olarak ne yapıyorsun?
Ergun: İstanbul, Üsküdar doğumluyum. Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü mezunuyum. 13 yıldan beri Türkiye’de dalga sörfü yapıyorum. Kuruculuğunu yaptığım MSGSÜ Sörf kulübü ile üniversite bünyesinde oluşturduğumuz imkanlarla batı karadeniz ve akdeniz bölgesinde bir çok sörf noktasının keşfinde bulunduk. Birçok öğrenciye sörfü tanıtma ve sörf eğitimi fırsatı sunduk. bu süreç ilk etapta kendi ürettiğim sörf tahtalarını kullanarak gerçekleşti. MSGSÜ SÖRF Kulübünde yaptığımız eğitim ve gezi faaliyetleri sayesinde hem sörf sporunu yaygınlaştırma hem de geliştirme fırsatım oldu. Şimdi Tula Surf adıyla Şile’de sörf tahtası ve sörf eğitimleri yapmaktayız.
Tula Surf House
Adres: Marin Otel Çavuş, Şile Tatil Köyü İstanbul / Şile
İletişim: +90 533 335 45 97
Dalga sörfüne neyden etkilenerek başladın?
Ergun: Karadeniz kıyısında yaşamanın verdiği fırsatla hep denizle yakın oldum, kıyı bölgelerinde özellikle Karadeniz kıyısında yaşamış hemen hemen herkesin bildiği bir gelenek olan viya kültürü ile sörfe ilk başlangıcımı yaptım. Viya sahile yaklaşan dalganın bir sığlık üzerinde genelde sabit bir kaya üzerinde kırıldığı noktadan herhangi bir alet kullanmadan sadece vücut hareketiyle dalgaya katılarak dalga enerjisiyle suda kayılarak yapılan bir fiziksel aktivite olarak tanımlayabiliriz. 10 yaşımdan beri su sporlarıyla amatör olarak ilgilendiğim için yeni sporları deneme fırsatım oldu. Vücut sörfüne alternatif olarak hep çeşitli tahtalar deniyorduk daha sonra bir süre body board denedim. Palet ve kısa tahta kullanılarak ayağa kalkmadan yapılan bir sörf türü olan body board ile daha uzun mesafelerden dalga yakalamayı öğrendim. Viya ( vücut sörfü) kıyasla sörf tahtası kullanmanın avantajları dalgayı yakalamanın kolaylığı, sürüş esnasındaki hareketlilik ve tabi güvenlik sağlaması.
Dalga sörfüyle alakalı tavsiye edebileceğiniz spotlar nerelerdir?
Ergun: Özellikle yeni başlayanlar ve ilerlemek isteyenler için batı Karadeniz sahillerinde İğne ada, Karaburun, Şile, Kandıra, Karasu ve Sinop, Ordu, Kastamonu, ortalama her hafta sörf yapılabilecek seviyede dalga oluşuyor. Akdeniz de ise Alanya, Konyaaltı, Side, Kemer zamanıma göre güzel dalgaların buluştuğu yerler. Bunların dışında Karadeniz ve Akdeniz’de bilmediğimiz bir çok sörf noktası bulunmaktadır. Rüzgarlara fırtınalara bağlı olarak oluşan dalgalar rüzgarların kuvvetine ve mesafesine göre büyüklük ve hız kazanıyor. Dalganın oluşumunda en önemli faktör ise dip yapısı ve sahillerin şeklidir.
Robert Kelly Slater ve Joel Tudor hakkındaki düşüncelerin neler?
Ergun: Kely Slater tarihe geçmiş profesyonel bir sörfçü en çok ünvana sahip olan da o ilerleyen yaşına rağmen halen başarılı. Sörf stili ve hareketlerindeki akış güç ve kontrol yarışmalarda başarı getirecek şekilde mükemmeleşmiş ve örnek oluşturuyor. Kısa tahta yarışlarında her zaman sınırları zorlayarak daha iyisini denemek adına sörf tahtası geliştiriyor, çok ince hesaplamalarla fark yaratacak detayları deniyor mesela kısa tahtada 4’lü fin sitemini kullanarak az tercih edilen bir fin modelini kullanması yarışlarda büyük bir yenilik sayılıyor. Joel tudor ise bir longboard üstadı olduğu için Longboard kategorisindeki yarışmalarda başarıları var. sürüşlerinde stilinin mükemmelliği rahatlığında ve hep yenilikçi ve radikal hareketleri kendine has şekilde uygulayabilmesinde.
Takip etmemizi tavsiye edebileceğim sörfçüler var mı varsa kimler?
Ergun: Bir çok sörfçü var ama içlerinden ilk aklıma gelen Rob Machado, Torren Martyn, Kepa Acero ve yarışçılardan Italo Ferrera stilini beğendiğim sörfçülerden bazıları, Bunların dışında John Florence kaykay ve sörfü birleştiren yeni nesil sörfçülerden iyi bir örnek.
Dalga sörfünün geldiği nokta hakkında ne düşünüyorsun? Senden sonra nelerin değişmesini isterdin?
Ergun: Dalga sörfü Türkiye de çok gelişti yaygınlaştı. İlk yıllara göre artık çok daha fazla kişi sörf yapma imkanı buluyor ülkemizde sörf okullarının açılması ve sörf tahtası üretimi olması sörfü ulaşılabilir kılıyor. Tabi bu gelişme yarış ve profesyonel sörfçü yetişmesi bakımından yeterli olamadı. Yarışma için hazırlanmak farklı bir disiplin, atlet gibi çalışmak gerekiyor ulusal yarışlarda başarı kazanabilmek için. Türkiye’de bireysel sörfçüler eğitim aldıktan sonra kendi çabaları, çalışmalarıyla ve tecrübeli sörfçülerle vakit geçirerek ilerliyorlar. İleriye dönük olarak değişmesini istediğim şeylerden biri; 2012 yılından beri olması gerektiği gibi adil yapılamayan oldu bittiyse getirilen Türkiye şampiyonası. seviyesini ilerletmiş sörfçülerimize güvence veremiyor, yarışmaya katılmak istemiyorlar. dolayısıyla sörfün gelişmesi teşvik edilemiyor yetersiz ve tek taraflı bir yönetim var. Eleştirilecek çok nokta var bu konuda, durum sörfün gelişimine büyük bir set çekiyor.
umarım ileride vizyon sahibi bir yönetim oluşmasıyla eğitimler, yarışmalar, milli takım antrenman kampları, hakemlik eğitimleri yapılan ve uluslararası yarışmalara gönderilebilen takımların oluşması istikrarlı bir şekilde sağlanabilir.
Karada sörf olarak bilinen longboard hakkında neler?
Ergun: Müthiş bir antrenman sörf için, özellikle sörfte uzun tahta stili tercih edenler için çok iyi bir pratik imkanı sunuyor. Dalgada manevra çalışmak Karadeniz’deki dalgalarda zor, tekrar etmek ve çalışmak için karada destekleyici teknik egzersizler yapmak şart ve bunun için longboard en iyisi.
Antrenman için karada Longboard veya Surf Skate kullanıyor musun?
Ergun: Ben kısa tahta daha çok kullandığım için surf skate kullanıyorum ani manevra ve hızlanma hareketleri için hem denge hem de kontrollü bir duruş geliştirmenizi sağlıyor. Her ikisi de stilinize göre kendinizi geliştirmenize çok yardımcı zaten sörfe başlayanlardan longboard ve surf skate yapanlar teknik altyapısı olduğu için hızlı ilerliyor.
Turk Longboard üyelerine dalga sörfüyle alakalı son olarak neler söylemek isterdin?
Ergun: Sörf ve Longboard birbirine çok benziyor zaten sörfe alternatif olarak dalgasız günlerde sürmek için sörfçülerin üretmiş olmasından ikisi birlikte var olan sporlar. Kesinlikle Longboard yapanların denemesi gerekiyor Türkiye de yeterince dalga ve imkan varken üstelik başlangıç seviyesi için tehlikesiz olması büyük bir şans. Tüm Türk Longboard üyelerini sörfe bekliyoruz, dalgalar sizinle olsun…🗿
Turk Longboard Topluluğuna buraya tıklayarak ücretsiz katılabilirsiniz.
Tahtanızı satın almadan önce Turk Longboard Topluluğuna üye olmanızı tavsiye ederiz.
Tula Surf House Sosyal Medya Hesabı
Tula Surf (@tulasurf)
Hazırlayanlar; Enfal Altar Çalapverdi